Välkomna till Frejas Blotlag

Detta är Frejas Blotlags blogg - här kommer information om kommande blot, hötider och träffar.
Men här kommer det även finnas utrymme för tankar och ord om asatro och sed.

Äring och frid!

måndag 30 maj 2011

Vad betyder Forn Sed?

Jag kan bara beskriva vad det betyder för mig, hur jag tolkar det uttrycket.
Forn Sed – den gamla seden, hur människor uppträde förr i tiden - deras traditioner, deras vanor, deras tro, deras sedvänja.

Kan jag idag leva enligt en gammal sed?
Självklart ja, - 
OM vi tar i betänkande att seden aldrig har varit statiskt. Den har alltid ändrats, från tid till tid  - från plats till plats. Vissa grunder i seden var densamma, och är fortfarande kvar. Andra sedvänjor har försvunnit och nya har lagts till.

Grunden till Seden är erkännandet av naturens kraft och de makter som finns överallt omkring oss. Det är att fira livets skiftningar och årshjulets gång. Det är att visa respekt för krafterna och makterna.

Ingen kan idag säga exakt hur våra anmödrars sed var under ett visst årtal. Ingen kan veta vilka berättelser de tyckte var viktiga, vilka högtider de firade, vilka makter de tyckte stod dem närmast. 

Hur såg seden ut under bronsåldern? Hur såg den ut under vikingatiden? Hur såg den ut under medeltiden? Hur såg den ut under 1800-talet?
Alla de tiderna hade olika religioner - olika gudomar, vilket självklart påverkade hur människor levde sina liv och utövade sin sed.

Spelar det någon roll exakt HUR våra anmödrar utövade sin sed?
Vilken av alla våra förlevande ska vi i så fall välja ut och säga att ”just denna person utövade den rena seden”?
Vilken plats ska vi säga att ”just på denna plats utövades den sanna seden”?
Vilka omständigheter ska vi välja ut och säga ”under dessa omständigheter utövades den äkta seden”?

För att jag ska kunna utöva den Forna Seden så behöver den vara anpassad till mig, alltså till de omständigheter jag lever i och till det landskap jag lever i. Den behöver vara anpassad till min nutid, precis som den under mina anmödrars tid var anpassad till deras nutid.

Inom Samfundet Forn Sed Sverige talas det om gemensam sed och egen sed.
Den gemensamma seden är grunden, det som vi alla medlemmar kan ställa oss bakom. Den egna seden är det som jag tycker är viktigt för mig, alltså tro och sedvänjor som jag har utöver den gemensamma seden.

Det som fick mig att efter flera års trevande äntligen gå med i Samfundet, var just detta – att Samfundet inte exkluderar utan inkluderar. Att polyteismen verkligen får vara den mångfald som den är – inte bara en mångfald av gudomar utan också mångfalden av sedvänjor. Jag måste inte skala bort något av min tro, jag är välkommen som jag är.

Och nu, när jag är medlem i Frejas Blotlag, så är jag säker på att min sed kommer att ändras! Jag kommer att bli inspirerad av mina blotlagskamrater, jag kommer att lära mig nytt och jag kommer ifrågasätta min gamla kunskap, behålla det jag tycker känns riktigt och omvärdera det som inte längre fungerar för mig. Jag kommer att utvecklas, och min sed med mig.

Så välkommen wiccaner och druider, välkommen häxor och shamaner! Låt oss tala, jag lyssnar…

Linda på FrejasÖ

måndag 23 maj 2011

Frejas blotlag träff 21 maj

Frejas blotlag träffas för första gången 21 maj 2011

Olof och Linda pratade och grillade på Sälsten. Korpöga kunde tyvärr inte vara med, men hade mailat punkter som vi kunder diskutera.

 

Här skriver jag lite om vad vi pratade om, det är INTE några beslut, NTE ett protokoll och INTE några minnesanteckningar. Det är bara lite om hur vi sakta börjar forma vårt blotlag... hur längtan blir till ord innan de blir verklighet...

 

Namnet på blotlaget

Frejas blotlag är det arbetsnamn som vi har använt, och det känns som ett bra namn. Härnösand är huvudorten. Däremot ska vi inte skriva att blotlaget hör till Västernorrland, förslagsvis ska vårt blotlag vara öppet för resten av Norrland också.

Samfundet Forn Sed Sverige

Olof och Linda vill gärna att blotlaget kopplas mot Samfundet. Deras stadgar är vettiga och fungerar för oss. Det är bra att Samfundet inte deklarerar hur vi ska tro, utan istället beskriver hur den gemensamma delen av Seden ska fungera.

Plats

Härnön är Frejas ö, och vi känner att vår huvudmötesplats ska vara någonstans på ön. Olof och Linda ska kolla runt och se vilken plats som känns bäst för ett Frejas ve. Avskilt, skog, utsikt, vatten – önskemålen är många, men kraften på platsen är det viktigaste, och att platsens rådare accepterar oss där.

Sen så kan vi såklart träffas på andra platser ute också, och i andra kommuner. Inne kan vi vara ibland, som café, pub, hemma hos någon, beror på vilken aktivitet vi vill ha. Svårare än så behöver vi inte göra det som Korpöga uttryckte det i mailet.

Aktiviteter

Blot på de fyra stora (solhögtiderna) och de fyra små (mellanhögtiderna). Fler blot kan vi också göra, beror på vad vi vill fira. Fullmåneceremonier kopplas kanske främst till wicca-rörelsen, men eftersom alla i vårt lilla blotlag har haft mer eller mindre kontakt och inspiration med/av wicca så testar vi att ha fullmåneceremonier också. I början ska vi ta det lite lugnt, och kanske inte träffas varje fullmåne J

Andra aktiviteter som Korpöga föreslagit var Olof och Linda helt med på.
Shamantrummande, studiecirklar (för att läsa och diskutera eddan ex,) vanliga diskussions kvällar då vi pratar om krafterna osv. Utflykter till heliga platser är nästan ett måste, vi kan kalla det ”hednafärder” J. Vi pratade också lite om vandring, och hur rörelsen/vandringen i landskapet är en viktig del av Seden. Detta kan med lätthet kopplas samman med hednafärderna, även om de längsta sträckorna tas med bil J. Utesittning pratade vi om, även om det sker i ensamhet. Kanske kan vi göra någon gemensam form av utesittning?

En förhoppning som vi har är att kunna bjuda upp någon från Samfundet för att lära oss om hur Samfundet håller blot, och för diskussioner om Seden.

Årsmöte

Ting håller vi vid Midsommar, hur pass seriöst detta årsmöte ska vara får vi se. Vi ska ju inte registrera oss som en egen förening, utan vara ett blotlag som träffas utan inblandning av pengar. Men vi vill gärna ”ligga under” Samfundet Forn Sed Sveriges vingar och de vill kanske ha någon form av inrapportering och protokoll. Vi ska kolla upp det med dem.

Symbol

Korpöga föreslog Frejas katt som symbol, eller lokatt. I slutet av vårt möte dök en skogshare upp och tittade till oss, kanske ett tecken på att haren ska vara vår symbol? Vi funderar vidare…

Kontakt och blogg

Korpöga är mail- och bloggansvarig, och det kanske är lättast som hon är kontaktperson gentemot Samfundet också, även om hon är ö-viksbo J. Annars kan Linda vara kontaktperson.

Alla i blotlaget som vill får skriva i bloggen, om vi inte växer till att bli väldigt många, då kan antalet skrivare behöva begränsas.

Nya medlemmar

Vi välkomnar fler medlemmar till vårt blotlag. Medlemmar i blotlaget ska känna att de vill vandra den forna sedens väg, men forn sed är inte en avskild religion, och medlemmarna får gärna ha fler trosinriktningar. Det enda kravet är att de ställer upp på Samfundets värdegrund.

Vi har gärna kontakt med andra hedningar (druider, shamaner, wicca ex.). Vi kan ha gemensamma diskussionskvällar och andra träffar och lära av varandra.

Ickemedlemmar kan bjudas in till bloten. De blot som blotlaget håller är inom ramen för den forna seden, och även hedningar som inte kallar sig fornsedare/asatroende/vanatroende ska hålla sig till den forna seden under våra blot.

I framtiden kan vi annonsera om våra blot, för att visa fler intresserade att vi finns här. 

Bloten

Vi pratade om hur vi ska utforma bloten. Vi känner att det ska få växa fram. I början är det bra att vi är få, så att vi kan komma överens om hur det ska hållas.

Kalla in riktningarna eller ej? Trumma/skallra eller ej? Sång eller ej? Vilka gudinnar/gudar ska bjudas in? Vad ska blotas? Vad är lämpligt att be om?

Ett var vi överens om, och det var att vi ska ha gemensam måltid under/efter blotet. Att äta tillsammans knyter band av vänskap. Att dricka lagom bör också vara en del av blotet.

Nästa sammankomst

Vi beslutar att starta genast, med blot på Midsommar.

/Linda på FrejasÖ

onsdag 18 maj 2011

Frejs blot

Frejsblot firas på Erikdagen den 18 maj, eftersom en del anser att helgonet Erik bara är äringsguden under en tunn, kristen fernissa. Utifrån det kan man tänka sig att det finns fler lokala helgon vars firanden är förtäckt hedniska gudar.

Idag infaller även Ersmäss eller Eriks mäss
och det sägs enligt bondepraktikan att Om Erik ger ax, ger Olof kaka (Olofsmäss)

Ljus och frid!
- Korpöga

tisdag 17 maj 2011

fredag 6 maj 2011

Ord om Sed

Boken Ord om Sed - Hedniska betraktelser vid dagens början
som Samfundet Forn Sed Sverige har gett ut via Mimers Källas Förlag

Finns nu på Sambiblioteket i Härnösand.

Jag bad dem köpa in den, och det gjorde de genast! Mycket bra bibliotek vi har :)

Så, om du inte har läst den, så skynda att låna den!
Du kan bli den första som lånar detta exemplar av boken :)

/Linda på FrejasÖ

tisdag 3 maj 2011

Nymåne idag!

Idag är det Nymåne
och det kommer jag uppmärksamma med stilla meditation
Och denna Tisdag kommer jag bjuda in Tyr

- Korpöga

söndag 1 maj 2011

Litet blot hemmavid

Igår var det Eldfesten, sista april.
Min tradition är att varje år tio dagar innan, ha ett våroffer som jag kallar det.
Varje dag i nio dagar offrar jag blommor, snö eller vatten till olika gudinnor som jag vill tacka eller kalla på inför våren och det nya livet. Den tionde dagen hör inte till våroffret, utan hör till själva eldsfesten, eller Beltane. Den avslutar våroffret, gör det helt och välkomnar gudinnan och guden tillsammans.

Det blev inget stort firande för mig igår, men jag kom ihåg att ära tomtarna, det brukar jag göra varje större högtid.
Jag bakade surdegsbröd och gav en skiva till gårdens rådare.
Jag brer på mycket smör och honung, det brukar de gilla :)
Och i morse så var den borta, som den brukar.
Imorgon ska jag städa mitt altare, sätta nya blommor och göra fint. Det får bli min beltane-firande

/Linda i Härnösand