Välkomna till Frejas Blotlag

Detta är Frejas Blotlags blogg - här kommer information om kommande blot, hötider och träffar.
Men här kommer det även finnas utrymme för tankar och ord om asatro och sed.

Äring och frid!

tisdag 4 oktober 2011

Höstblotet

Höstdagjämningen inföll den 23:e september i år. Vi höll blotet dagen innan.

Torsdagen den 22:a september höll vi alltså höstblot och äppelfest.
Vi började med förberedelserna halv tre samma dag – med ett litet blotlag behövs inte så mycket förberedelser J Korpöga kom med buss och vi två åkte och hämtade min son från dagis och sedan en snabbis in på affären för att handla mat. Vi pratade och lagade mat och Olof kom över lagom till Gillet, som blev en middag innan själva blotet.

Vi plockade ihop allt vi skulle ha med oss, och åkte ut till fiskeläget på Sälsten.
Just när vi hade valt ut vår plats, så föll min lille son och slog i hakan så pass att vi åkte in till sjukhuset.

Ett stort tack till mina älskade blotkamrater som ställde upp så fint!
Jag höll sonen i knät och Olof körde och Korpöga följde med in till sköterskan. Blod, skrik, lim och plåster och sedan blev det bättre. Vi åkte hem igen och när sonen fått popcorn och godis var livet bra igen. Vi höll blotet i trädgården istället, det hade börjat mörknat och med tända ljus blev det riktigt stämningsfullt, mitt i 70-tals villaområdet J Sonen valde att gå in till popcorna istället för att delta på blotet, även om han var med i början.

Blotsfred lovades vid järnringen, dvärgarna i de fyra väderstrecken hälsades, blotgåvorna lades på en tallrik och vi sjöng trummade och pratade med Gudarna och Gudinnorna. Innan vi var klara började det regna allt mer (vilket du kan se på bilden nedan), och vi avslutade blotet med att tacka platsens rådare (som här var tomtarna) och ställa undan ”blotstallriken” in mot häcken för gudar och rådare att äta av.

Kvällen avslutades inne med popcorn och godis (det som fanns kvar) framför filmen Thor. Det blev många glada skratt och några teologiska diskussioner.

Trots en skakig början blev det ett riktigt bra blot, enkelt och hjärtligt – precis som vårt blotlag är.
Dagen efter soades gåvorna med några få valda ord.

/Linda på Frejas Ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar