Välkomna till Frejas Blotlag

Detta är Frejas Blotlags blogg - här kommer information om kommande blot, hötider och träffar.
Men här kommer det även finnas utrymme för tankar och ord om asatro och sed.

Äring och frid!

måndag 23 maj 2011

Frejas blotlag träff 21 maj

Frejas blotlag träffas för första gången 21 maj 2011

Olof och Linda pratade och grillade på Sälsten. Korpöga kunde tyvärr inte vara med, men hade mailat punkter som vi kunder diskutera.

 

Här skriver jag lite om vad vi pratade om, det är INTE några beslut, NTE ett protokoll och INTE några minnesanteckningar. Det är bara lite om hur vi sakta börjar forma vårt blotlag... hur längtan blir till ord innan de blir verklighet...

 

Namnet på blotlaget

Frejas blotlag är det arbetsnamn som vi har använt, och det känns som ett bra namn. Härnösand är huvudorten. Däremot ska vi inte skriva att blotlaget hör till Västernorrland, förslagsvis ska vårt blotlag vara öppet för resten av Norrland också.

Samfundet Forn Sed Sverige

Olof och Linda vill gärna att blotlaget kopplas mot Samfundet. Deras stadgar är vettiga och fungerar för oss. Det är bra att Samfundet inte deklarerar hur vi ska tro, utan istället beskriver hur den gemensamma delen av Seden ska fungera.

Plats

Härnön är Frejas ö, och vi känner att vår huvudmötesplats ska vara någonstans på ön. Olof och Linda ska kolla runt och se vilken plats som känns bäst för ett Frejas ve. Avskilt, skog, utsikt, vatten – önskemålen är många, men kraften på platsen är det viktigaste, och att platsens rådare accepterar oss där.

Sen så kan vi såklart träffas på andra platser ute också, och i andra kommuner. Inne kan vi vara ibland, som café, pub, hemma hos någon, beror på vilken aktivitet vi vill ha. Svårare än så behöver vi inte göra det som Korpöga uttryckte det i mailet.

Aktiviteter

Blot på de fyra stora (solhögtiderna) och de fyra små (mellanhögtiderna). Fler blot kan vi också göra, beror på vad vi vill fira. Fullmåneceremonier kopplas kanske främst till wicca-rörelsen, men eftersom alla i vårt lilla blotlag har haft mer eller mindre kontakt och inspiration med/av wicca så testar vi att ha fullmåneceremonier också. I början ska vi ta det lite lugnt, och kanske inte träffas varje fullmåne J

Andra aktiviteter som Korpöga föreslagit var Olof och Linda helt med på.
Shamantrummande, studiecirklar (för att läsa och diskutera eddan ex,) vanliga diskussions kvällar då vi pratar om krafterna osv. Utflykter till heliga platser är nästan ett måste, vi kan kalla det ”hednafärder” J. Vi pratade också lite om vandring, och hur rörelsen/vandringen i landskapet är en viktig del av Seden. Detta kan med lätthet kopplas samman med hednafärderna, även om de längsta sträckorna tas med bil J. Utesittning pratade vi om, även om det sker i ensamhet. Kanske kan vi göra någon gemensam form av utesittning?

En förhoppning som vi har är att kunna bjuda upp någon från Samfundet för att lära oss om hur Samfundet håller blot, och för diskussioner om Seden.

Årsmöte

Ting håller vi vid Midsommar, hur pass seriöst detta årsmöte ska vara får vi se. Vi ska ju inte registrera oss som en egen förening, utan vara ett blotlag som träffas utan inblandning av pengar. Men vi vill gärna ”ligga under” Samfundet Forn Sed Sveriges vingar och de vill kanske ha någon form av inrapportering och protokoll. Vi ska kolla upp det med dem.

Symbol

Korpöga föreslog Frejas katt som symbol, eller lokatt. I slutet av vårt möte dök en skogshare upp och tittade till oss, kanske ett tecken på att haren ska vara vår symbol? Vi funderar vidare…

Kontakt och blogg

Korpöga är mail- och bloggansvarig, och det kanske är lättast som hon är kontaktperson gentemot Samfundet också, även om hon är ö-viksbo J. Annars kan Linda vara kontaktperson.

Alla i blotlaget som vill får skriva i bloggen, om vi inte växer till att bli väldigt många, då kan antalet skrivare behöva begränsas.

Nya medlemmar

Vi välkomnar fler medlemmar till vårt blotlag. Medlemmar i blotlaget ska känna att de vill vandra den forna sedens väg, men forn sed är inte en avskild religion, och medlemmarna får gärna ha fler trosinriktningar. Det enda kravet är att de ställer upp på Samfundets värdegrund.

Vi har gärna kontakt med andra hedningar (druider, shamaner, wicca ex.). Vi kan ha gemensamma diskussionskvällar och andra träffar och lära av varandra.

Ickemedlemmar kan bjudas in till bloten. De blot som blotlaget håller är inom ramen för den forna seden, och även hedningar som inte kallar sig fornsedare/asatroende/vanatroende ska hålla sig till den forna seden under våra blot.

I framtiden kan vi annonsera om våra blot, för att visa fler intresserade att vi finns här. 

Bloten

Vi pratade om hur vi ska utforma bloten. Vi känner att det ska få växa fram. I början är det bra att vi är få, så att vi kan komma överens om hur det ska hållas.

Kalla in riktningarna eller ej? Trumma/skallra eller ej? Sång eller ej? Vilka gudinnar/gudar ska bjudas in? Vad ska blotas? Vad är lämpligt att be om?

Ett var vi överens om, och det var att vi ska ha gemensam måltid under/efter blotet. Att äta tillsammans knyter band av vänskap. Att dricka lagom bör också vara en del av blotet.

Nästa sammankomst

Vi beslutar att starta genast, med blot på Midsommar.

/Linda på FrejasÖ

3 kommentarer:

  1. Detta låter helt underbart! Vad mycket ni åstadkommit :)

    När vi ses ska jag visa er hur jag tänkte med fullmåneceremonier och hur de blir en del av seden ;) De har inte med Måne att göra, utan en personlig vandring med gudar och gudinnor. För att lära känna dem. Vi tar det sen.

    Jag tror det blir bra att låta bloten växa fram. Och att vi beslutar från blot till blot vad som är bäst, även om vi bygger upp en grund mall.

    Vi hörs mer på forumet! Ljus och frid.

    SvaraRadera
  2. Hmmm...

    Apropos symboler, ord och annat som är viktigt - varför säga "svartmåne" när det faktiskt heter Tungel eller Nedan...

    Båda dessa gamla fina svenska ord är väl fullt användbara, även idag...?

    Annars har jag inte så mycket att anmärka på, eller rättare sagt - inget att anmärka på alls, och vill bara önska er lycka till, nu när ni bestämt er för att det rent av heter Lagom, och till och med blot, samt nästan är en del av Forn Sed och samfundet i alla fall...

    Keep up the good work - håll Seden ren och måtte Asar och Vaner städse ge er frid...

    SvaraRadera
  3. Det är jag som säger svartmåne, för det är vad jag fick lära mig av en gammal norrländsk häxa, eftersom månen är svart då. Ett tag sa jag sotmåne också (jag minns inte var jag fick det ordet ifrån) och mörkermåne, men få vet vad Tungel är om man säger det, jag har inte mött någon som inte vet vad svartmåne är (än). Nedan är för mig då månen är på väg bort, innan svartmåne, men det kanske bara är lokalt hur vi sagt om månen. Annars är jag mer än öppen för att återuppta bruket av "försvunna" eller "bortglömda" ord. Svartmåne är alltså inte samma sak som Nymåne.

    SvaraRadera